Bu Blogda Ara

1 Aralık 2013

Mendeley Nedir?

Mendeley, araştırmacıların makalelerini yönetmek, paylaşmak, okumak, notlar almak ve alıntı yapmak için kullanabileceği bir yazılımdır. Mendeley kullanıcıları, hem araştırmalarını ve çalışmalarını düzenleyebilir, hem de farklı coğrafyalarda ve kurumlarda yer alan meslektaşları  ile işbirliği yapabilirler. Bülteni hazırladığımız tarihte Mendeley'de  2,638,563 kayıtlı kullanıcı sayısı,  485,229,315 kayıtlı doküman ve 258,459 çalışma grubu bulunmaktaydı (www.mendeley.com). Bu sayılar da Mendeley'in benzer yazılımlara göre daha faklı olduğunu göstermektedir. 
 Yapılan bir araştırmaya göre (Akbayrak ve Kutlutürk, 2013) “Mendeley kullanıcıları, lisans anlaşmaları kapsamında sahip oldukları akademik çalışmaları sisteme yükleyerek şu anda dünyanın en büyük akademik arşivini oluşturmuş ve paylaşıma açılmasını sağlamışlardır.” Bulunduğu kurumunda belirli bir yayına erişimi olmayan araştırmacılar, aradıkları yayına erişebilen diğer araştırmacıların paylaşımlarından faydalanabilmektedirler. Mendeley üzerinde yapılan
paylaşımların izlenebilmesi ve analiz edilebilmesi için veri sağlama özelliği, büyük yayınevleri tarafından desteklenmesini sağlamıştır. 

 Mendeley'i araştırmacılar açısından cazip kılan diğer bir etkileyici yönü ise PDF yönetim yazılımı özelliğidir. Bu özelliği araştırmacılara zaman kazandırmaktadır. Sürükle - bırak yöntemiyle bir klasör içindeki bütün PDF biçimli dosyaların üst verisini harmanlayıp, eğer varsa Digital Object Identifier (DOI) numarası ile web üzerinde tarama yaparak, kaynağın künyesini çıkartabilmektedir. Ayrıca programa kaydettiğiniz PDF dokümanının üzerine not alabilir, ilginizi çeken yerlerde yazıların altını çizebilirsiniz.  
Kaynakça yönetim aracı olarak Mendeley, araştırmacılara kaynakça oluşturulmasında kolaylıklar sağlayarak zaman kazandırmaktadır. Araştırmacının araştırmasını ortaya çıkarırken kullandığı kaynakları ve yaptığı atıfları kullanmak istediği kaynak gösterme kuralına göre (APA, MLA vb.) kaynakçaya dönüştürmektedir. 

Bir bakıma Mendeley, araştırmacının okuduğu ya da araştırmalarında kullandığı dokümanların otomatik bibliyografyasını oluşturmaktadır. 

Kısaca, Mendeley ile neler yapılabilir; Otomatik olarak referanslarınızı istediğiniz stilde oluşturur, Online olan diğer araştırmacılarla işbirliği yapmanızı sağlar, Bilgisayarınızda yer alan okunacak ve okunmuş makalelerinizi organize eder, Okuduğunuz makaleleri temel alarak size aynı konuda okuyabileceğiniz başka makaleleri önerir, Yanınızda bilgisayarınız olmasa dahi, bilgisayarınıza indirdiğiniz makalelere online olarak erişim imkanı sağlar, Akıllı telefonlarınız ve tabletlerinizle istediğiniz yerde makalelerinizi okuma imkanı verir.  

Mendeley'e erişim sağlamak ve üye olmak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz:   http://www.mendeley.com/   

Mendeley'in birebir kullanımını anlatan bir Kullanım kılavuzu için bu adresi ziyaret edebilirsiniz: 

https://www.dropbox.com/s/fjmwgzlkewsxcsw/Mendeley%20Faq.pdf  

Mendeley hakkında Türkçe Sunum için de bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz:   

http://tr.scribd.com/doc/62446587/2011-Mendeley-Teaching-Presentation-TR 

(Akbayrak ve Kutlutürk, 2013 http://bluesyemre.com/2013/09/22/akademik-arastirmalarda-web-2-0-etkisi-odtu-ve-mendeley-isbirligi-levent -kutluturk-ve-emre-hasan-akbayrak/ web sitesinden erişildi)


Alıntı: Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane E-Bülteni. Mayıs - Ağustos 2013. Sayı 14.